Zip sáček chrání potraviny za určitých podmínek

Sáčky se zipem jsou praktické, zdravotně nezávadné, v různých velikostech a tloušťkách a můžete do nich vkládat drobnosti i větší věci, dlouhodobě či krátkodobě skladované. Vyrábí se z nízkohustotního polyetylenu, který nezapáchá ani nepřijímá cizí pachy, lze jej omývat a upotřebit opakovaně. Uzavíratelné sáčky se v domácnostech používají i pro potraviny a tím pádem šetří prostor uvnitř chladničky i mrazáku nebo v kuchyňské lince či ve spíži, kde byste je museli ukládat v plastových či skleněných dózách. Na co si dát pozor, když do nich budete dávat potraviny?

borůvky na stole

Vlhkost vzduchu – u všech neprodyšných materiálů je hlavním problémem vlhkost vzduchu. Když je příliš vysoká a stejně tak i teplota, může být materiál vhodným prostředím pro rozvoj plísní a bakterií. Znamená to skladovat potraviny při nižších teplotách a bez dosahu slunečních paprsků a občas kontrolovat jejich stav, týká se to hlavně skladování při pokojové teplotě, např. u ořechů a semínek či sušeného ovoce. Sáčky výborně poslouží i pro tekuté a polotekuté složky potravin, jako jsou nálevy a marinády.

jahody na stole

Oxidace – výhodou zip sáčků https://www.2pack.cz/sacky-pytle/zip-sacky-2pack je snadná možnost bránit oxidaci potravin. Stačí vytlačit přebytečný vzduch ze sáčku rukou nebo ponořením sáčku s jeho obsahem do vody a postupným uzavřením zipu. Potraviny tak rychle nepodléhají zkáze a lze je skladovat delší dobu. Ořechy, luštěniny, obiloviny, těstoviny a další podobné trvanlivé potraviny lze mít uložené v řádu měsíců, stejně tak cokoli uloženého v mrazicím boxu.

Popisky – většina zip sáčků se na trh dodává v transparentní podobě, některé potraviny se nemusí popisovat, protože je na ně dobře vidět, u některých např. obilných vloček či instantních kaší jsou popisky žádoucí. Polyetylen lze popsat bez problémů lihovým fixem, případně lze využít popisovacích samolepicích štítků.