V dnešní době je poměrně dost velkým hitem upřednostňovat superpotraviny neboli superfoods. Většinou jsou rostlinného původu. Tělu dodávají potřebné vitamíny, minerály a antioxidanty. Pojídáním těchto potravin prý oddalujeme stárnutí. Otázkou je jak moc je zařadit do jídelníčku, když chceme zredukovat svoji hmotnost? Tak v podstatě obsahují poměrně dost zásadních látek, které organismus potřebuje, ale na druhou stranu nemůžeme od nich čekat žádný zázrak. Samy o sobě nám redukci váhy nezajistí. A pokud si do redukčního jídelníčku zahrneme jednou za čas nějakou z nich, tak to také moc nevytrhneme. Výsledky by se dostavily, leda při pravidelném zařazení do vyváženého jídelníčku.
Superpotraviny versus biopotraviny
Dva cizí názvy, co ale pod sebou ukrývají? Oni totiž zrádné položky, které nejsou zrovna ideální při dietě, se nachází u obou dvou složek.
Superpotraviny – neexistuje pro ně nějaká specifická definice. V podstatě se jedná o běžné potraviny, jen mají více zdraví prospěšných látek.
Biopotraviny – tady hraje především původ potravin, jelikož mají pocházet z ekologického zemědělství, kde se nepoužívají žádné chemické postřiky nebo umělá hnojiva.
Když ale nebudeme mít správně sestavený jídelníček, který bude vyvážený, tak nám ani jedna verze potravin vytoužený vosí pas nepřinese. I zde je mnoho nástrah, které vedou k nekontrolovatelné konzumaci a následně i k obezitě. Hlad se sice dá utišit i doplňkem stravy. To skvěle umí například adipex retard, který je celkem dobrý pomocník v tom, abychom se zbytečně nepřejídali. Každopádně ale není náhradou za jídlo, jen dokáže usměrnit žaludek.
Jakou superpotravinou můžeme obohatit svůj jídelníček?
Borůvky – obsahují antioxidanty, které zpomalují stárnutí buněk a dokonce i vlákninu.
Jablka – jsou velmi bohaté na vlákninu a také mají vysoký obsah vitamínu C. Je lepší je pojídat i se slupkou, jinak se připravujeme o nejbohatší látky.
Vejce – jsou skvělým zdrojem bílkovin a vitamínů, dokážou pořádně nasytit.
Ovesné vločky – ideální na snídani s bílým jogurtem.
Pšeničné klíčky – jsou zdrojem proteinů a vlákniny. Je možné je přidávat do salátů, zeleninových šťáv, polévek a dalších jídel.
To je jen malý výčet kvalitních surovin dostupných i u nás, kterými si můžeme zpestřit jídelníček.